Draaideuren: draairichting en opdek of stomp?


De keuze voor een opdek of stompe deur wordt bepaald door het kozijn waar de deur in geplaatst wordt. Het belangrijkste verschil tussen een opdek deur en stompe deuren is het feit dat een stomp deur geheel of en een opdekdeur gedeeltelijk in het kozijn valt. Opdekdeuren worden meest toegepast in stalen kozijnen. Als u zich toch afvraagt of er ook voor- of nadelen zitten aan een opdek- of stompe deur, dan kan wel genoemd worden dat een opdekdeur minder tocht doorlaat dan een stompe deur. Verder is de opdekdeur gemakkelijker te plaatsen.

Stompe deur

  • Een stompe deur sluit geheel in het kozijn en wordt afgehangen met "standaard" scharnieren.
  • Stompe deuren worden zowel als binnendeur of als buitendeur gebruikt.
  • Het bepalen van de afmeting van stompe deuren is logisch (B x H): Meet de binnenmaten (breedte en hoogte) van het deurkozijn (sponningsmaat) en verminder dit met 5 mm. Of meet de oude deur op. Let op: omdat een deur draaibaar moet zijn is één zijde vaak 1-2 mm korter dan de andere zijde. (de zijde als je de deur naar je toe draait)

Opdek deur

  • Opdek deuren sluiten gedeeltelijk aan op het kozijn (op de zogenaamde opdekrand). Opdekdeuren hebben aan de zijkant een opdeklat en zijn dus a-symetrisch.
  • Paumellegaten worden bij opdekdeuren voorgeboord in de fabriek. Bij opdekdeuren is het daarom essentieel dat vooraf de draairichting wordt bepaald. De afstand van de gaten zijn bij 2015mm: 2 paumellegaten (op 236 en 1736 mm uit bovenkant deur) | bij 2115 mm: 2 paumellegaten (op 336 en 1836 mm uit bovenkant deur) en bij opdek 2315 mm: 3 paumellegaten (op 336, 536 en 2036 mm uit bovenkant deur). Bij een afwijkende hoogte maat wordt de deur niet voorzien van paumelle gaten.
  • De afmeting bepalen van een opdek deur (B x H): Neem de breedtemaat (B) zonder opdekrand. en neem de hoogtemaat (H) met opdekrand: Bij een nieuwe situatie geldt dat u de sponningmaat van het deurkozijn kunt nemen en tel er bij de hoogtemaat 12mm bij.

Draairichting

  • Linksdraaiende deur:    de scharnieren zijn aan de linkerkant geplaatst
  • Rechtsdraaiende deur: de scharnieren zijn aan de rechterkant geplaatst

Een opdekdeur is A-symetrisch. Bepaal daarom bij een opdekdeur ook de draairichting. Ook kan de draairichting invloed hebben op linkswijzend en rechtswijzend deurbeslag (enkelzijdig deurbeslag genoemd). Of bij glasplaatsen kan de draairichting ook in sommige gevallen van belang zijn. Om de draairichting van deuren te bepalen kijk je naar de deurscharnieren en trek je de deur naar je toe.

Slotgat

  • Alle draaideuren worden voorzien van een slotgat en voorplaatfrezing voor een Nemef 1200-binnendeurslot. De standaardhoogte van een slotgat is 1050 mm (vanaf onderkant deur tot het hart van de deurkruk).

Valdorpel

  • Draaideuren kunnen worden voorzien van een valdorpel. Ter extra isolering en geluidsdemping. Er wordt dan een sleuf ingefreessd aan de onderzijde van de deur. De valdorpel wordt los geleverd. Fabriekinfo installatie klik hier