Dubbele deuren

Dubbele draaideuren glasinlooddeuren


Het kenmerk van een dubbele deur is dat deze bestaat uit 2 losse deurvleugels die gezamenlijk een opening afsluiten. Het is een verzamelnaam voor diverse uitvoeringen dubbele (binnen)deuren. Er zijn enkele varianten zoals klapdeuren, oftewel pendeldeuren, of taatsdeuren. Afhankelijk van het gebruik bestaan er diverse toepassingen met dubbele binnendeuren. Het is daarom van belang om te weten welke situatie voor jou van toepassing is.

Soorten dubbele draaideuren

Dubbele draaideuren

Klapdeuren - Pendeldeuren

Klapdeuren oftewel pendeldeuren zijn binnendeuren die in twee richtingen kunnen bewegen. Ze draaien zowel naar binnen als naar buiten. Het grote voordeel van dit type binnendeuren is dat de deur altijd in de looprichting opengeduwd kan worden. Bij klapdeuren of pendeldeuren kunnen beide deurvleugels willekeurig en onafhankelijk van elkaar naar buiten en naar binnen draaien, ook wel doorslaande deuren genoemd. Om de vingers tussen de twee deurvleugels te beveiligen kunnen zwarte rubbers worden geplaatst aan de kopse zijde. Klapdeuren worden vaak toegepast als de snelheid van het openen van deuren van belang is. Om klapdeuren in neutrale midden stand (dezelfde stand als de andere deur) terug te laten komen is het handig om scharnieren met een veersysteem te kiezen of een deurdranger te plaatsen. Er kan ook gekozen worden om een vloerveer toe te passen in combinatie met een speun aan de bovenzijde indien het draaipunt van de klapdeur niet meer aan de verticale zijde van de deurvleugel zit.

Taatsdeuren

Een taatsdeur is een draaideur die om zijn verticale as draait. De draaipunten zijn aan de onderzijde en bovenzijde van de binnendeur bevestigd. De draai-assen bevinden zich niet aan de zijkant, op een van beide deurstijlen, maar meer naar het midden van de deur.

Een actieve- of passieve deur

De meest gebruikte toepassing van een dubbele binnendeuren is met één actieve deur en één passieve deur. Dat wil zeggen dat de actieve deur gebruikt wordt in één richting en de andere deur staat in ruststand vergrendeld door een bascule of een kantschuif. De actieve deur is voorzien van een slotgat, op de passieve deur zit de slotplaat. Op beide deuren is een aanslaglat bevestigd. Het is belangrijk om te weten welke toepassing je nodig hebt. De keuze is namelijk van invloed voor de montage van het slotgat, deurbeslag en scharnieren.

Meer informatie & begrippen:

   • Deurbeslag (waaronder knoppen, deurkrukken, deurklinken met rozet of schild)
    Er zijn oneindig veel modellen op de markt. Wij hebben gekozen voor een paar tijdloze modellen met een goede kwaliteit en authentieke uitstraling. Heeft u al deurbeslag en wilt u hetzelfde? Stuur dan een foto van het bestaande beslag en wij zoeken hetzelfde- of een bijpassend beslag. Uiteraard is het mogelijk dat u uw eigen beslag overzet.
   • Aanslaglat
    Bij dubbele draaideuren met één passieve en één actieve draaideur wordt veelal een aanslaglat bevestigd die voorkomt dat de actieve deur door kan slaan.
   • Deursloten
    Iedere draaideur moet in een slot vallen. Voor een draaideur gebruik je een loopslot, magneetsluiting of geen slot bij een klapdeur, ook pendeldeur genoemd.
   • Scharnieren
    Deze worden meestal bij het kozijn of door de timmerman erbij geleverd. Wordt een bestaande deuren vervangen? In dat geval kunnen bestaande scharnieren overgezet worden. Bij klapdeuren worden Bommerscharnieren- of een Deurveerscharnier gebruikt.